Dietele recomandate pentru slabit, precum si cele destinate celor ce merg la sala de fitness pentru a lucra si a obtine masa musculara, presupun consumarea unui anumit numar de calorii, dupa un tipar si un program bine stabilit. Asta presupune alegerea celor mai potrivite alimente si calcularea numarului de calorii pe care le contine fiecare portie. Aceasta activitate poate fi uneori descurajanta, mai ales atunci cand te afli la inceput de drum si nu stii cum sa iti organizezi meniul astfel incat sa beneficiezi de toti nutrientii necesari pastrand si limita de calorii.

  1. Primul pas

Intotdeauna trebuie sa plecam de la situatia prezenta. O analiza a consumului actual de calorii este esentiala, ea determinand apoi elaborarea planului pe termen lung. Daca se fac modificari, ele trebuie sa fie doar calitative in aceasta etapa, apeland in special la produse integrale, neprocesate si cu cat mai putin zahar.

  1. Aplicatiile pe telefon

Acum este mai usor ca oricand sa iti calculezi caloriile de la o masa datorita tehnologiei. Exista multe aplicatii pentru telefon care iti ofera informatii despre valoarea energetica a produselor si iti permit sa iti organizezi meniul pentru o saptamana in avans in functie de acestea.

Tot aici intra si acele aplicatii ce iti urmaresc activitatea fizica, fie prin numararea pasilor, fie prin cea a pulsului. Desi nu sunt perfecte, aceste aplicatii sunt de un real folos.

  1. Planul minimcalculul numarului de calorii

Dupa identificarea corecta a consumului zilnic obisnuit de calorii, urmeaza pasul 2, si anume cel al stabilirii unui anumit necesar zilnic de calorii. Daca prin urmarea acestuia timp de cateva zile organismul se comporta bine, atunci înseamna ca acela este necesarul real al corpului. Daca va este prea foame, inseamna ca nu mancati suficient si atunci trebuie sa faceti o ajustare de calitate. Daca vi se pare ca aveti nevoie sa reduceti caloriile, atunci puteti opta pentru portii mai mici.

  1. Mesele de baza

Pentru a putea tine mai usor evidenta caloriilor este bine sa va creati cateva mese de baza, al caror continut de calorii sa il aveti bine stabilit. Acestea va vor sta mereu la indemana si veti avea un control total asupra lor. Avand notat fiecare continut de calorii pentru fiecare aliment, veti putea sa le combinati mult mai usor. In plus, le veti pregati mereu la fel si va va lua si mai putin timp.

Chiar daca pentru inceput veti consuma cam aceleasi mese, cu timpul veti adauga noi produse si veti diversifica.

  1. Alimente portionate

Alimentele ambalate unitar au specificat pe ambalaj numarul de calorii continut. Acestea pot fi extrem de utile, mai ales ca nu este vorba numai de dulciuri, ci si de alimente indicate in dieta, precum conservele de ton sau peste, branzeturi, carne (procesata in general), batoane proteice, mixuri de seminte, etc.

  1. Nu numai caloriile conteaza

Pe langa numarul de calorii este important de urmarit si cantitatea de fibre ingerate pe parcursul unei zile, daca bem suficienta apa sau daca anumite alimente ne fac bine sau nu. Daca avem la baza un regim repetitiv, in care introducem si scoatem periodic elemente, urmarirea efectelor acestora este mult mai usor de realizat si putem actiona in consecinta.

  1. Calculul numarului de calorii nu trebuie sa dureze la infinit

Aceasta este vestea cea buna. Dupa ce ai inteles mecanismul si ti-ai planificat foarte bine cateva mese pe care sa le poti alterna, dar si ce anume poti sa introduci pe langa acestea, calculul caloriilor poate lua sfarsit. Daca respecti planul pe care l-ai testat si ai vazut ca functioneaza, nu trebuie sa mai calculezi fiecare masa, ci doar sa te asiguri ca nu ai derapaje. Daca faci modificari majore, atunci revii la calculul noilor produse pana cand identifici portiile corecte si combinatiile optime.